Nov 12 2016

Projectbezoek centrum Bangkok

Vandaag bezoeken we ons eerste Compassion-project, hartje centrum, Bangkok. Voordat we de kerkzaal voor de kinderen binnenstappen, moeten onze schoenen en slippers uit, en op blote voeten voelt het alsof we heilige grond betreden. Dit is de kerkzaal waar elke zaterdag en zondag tientallen kids leren zingen en God aanbidden.

 

We zijn bij een lokale Baptistenkerk van project TH502 met 109 geregistreerde kinderen, die afgelopen jaar hun 30 jarig jubileum als Compassion-project hebben gevierd. Als we allemaal zitten, geeft de projectdirecteur een presentatie van het project en de omgeving waar we zijn, het zet zoals zo vaak de boel direct op scherp…

2016-11-11-thailand-th-502-034

Toen deze kerk 30 jaar geleden begon, was er behoorlijk wat weerstand vanuit de wijk en accepteerde een groep mensen de komst van een kerk niet – er ontplofte zelfs een bom voor het kerkgebouw… God zij dank zonder slachtoffers!

De projectdirecteur vertelt; “…voordat we hier begonnen met het bouwen van een gemeenschap, was dit gebouw een mortuarium. Hier kwamen mensen om afscheid te nemen van hun geliefden. Een plaats van pijn, verdriet en dood. Maar God veranderde dit gebouw in een baken van hoop, waar kinderen en hun ouders nieuw leven ontvangen, blijdschap en vrede ervaren en groeien in hun geloof en leven met Jezus! Dat is wat Hij doet en waar we in geloven; Hij keert situaties en mensenlevens om ten goede…” Ik denk terug aan onze devotion deze morgen; we spraken met elkaar over de woorden van Jezus; ‘als je niet verandert en wordt als een kind…’ Veranderen, je omkeren naar God en worden als de kinderen; eenvoudig, eerlijk, authentiek, kwetsbaar en afhankelijk van God.

2016-11-11-thailand-th-502-030

Het Compassion project staat in een wijk, waarvan de ene helft moslim en de andere helpft Boeddhist is. Slecht minder dan 1% is christen. Toch leeft de Thai hier inmiddels in vrede met elkaar, wat voor een groot deel wordt verklaart door de bijzondere invloed van de Thaise koning, nog maar kort geleden overleden. Met veel respect wordt verteld dat hij godsdienstvrijheid en tal van andere mensenrechten in de grondwet liet verankeren, omdat hij graag goed voor z’n eigen volk wilde zorgen, waarin het accepteren van verschillende religies en gewoonten kenmerkend is voor Thailand.

 

 

Op deze plek – met een prachtige speelplaats voor de kids en een basketbalveld voor de tieners, is naast de project directeur en social worker een voetbalcoach in dienst; in tal van sportactiviteiten wordt kinderen geleerd wie ze zijn in Jezus, wat het doel van je leven is, dat God je ziet, je door Hem geliefd bent en elk kind zijn/haar talent moet ontwikkelen.

 

In het verhaal van de projectdirecteur valt me op hoe gepassioneerd en trots ze verteld wat God in de levens van kinderen heeft gedaan; vanuit alle delen van de wereld worden ze ondersteund om uit te groeien tot sterke, volwassenen christenen die in hun eigen context en netwerk een leider mogen worden die gaan voor God en groei van de gemeenschap! Ze onderbouwd dit met tal van voorbeelden en foto’s die langs komen op het scherm; de een vond werk als computerdeskundige, een ander werd net als zijn sponsor leraar, een jonge vrouw ging aan de slag in het plaatselijke ziekenhuis om zieken bij te staan.

2016-11-11-thailand-th-502-040

Het zullen vast een aantal successtory’s zijn, maar voor mij is het opnieuw de bevestiging hoe groot de impact is van een kleine daad; door het geven van wat geld, te bidden en te schrijven, hebben deze volwassen geworden Compassion kids Jezus leren kennen, zijn ze gecoacht en gegroeid in hun karakter en geloof om de liefde van God door te geven aan de volgende generatie!

2016-11-11-thailand-th-502-044

Terwijl ik dit allemaal aanhoor vanaf mijn witte plastic stoel, stelt iemand uit de groep een vraag; wat zijn de uitdagingen waar jullie hier in Bangkok mee te dealen hebben?

 

Bijna fluisterend luisteren we naar het verhaal van een kleine jongen, die al vanaf z’n 3e levensjaar door z’n moeder werd mishandeld. Zo klein als ie was, zat dit ventje al vol woede en geweld; voortdurend sloeg hij andere kids, werd hij boos of agressief. Al snel werd het voor de projectmedewerkers duidelijk dat de moeder van dit jochie verslaafd is aan de drugs, en buitensporig veel geweld gebruikte…

De moedige projectdirecteur vertelt in tranen dat God haar vroeg om bij elke woede-uitbarsting van dit ventje voor hem te bidden en vooral liefde te geven, geduld te hebben en te volharden in gebed voor verandering. En na jaren brak God er daadwerkelijk doorheen! Deze jongen gaf zijn leven aan Jezus en zijn houding en gedrag veranderde van binnenuit!

 

Na het projectbezoek doen we in kleine groepjes een aantal homevisits. Wij bezoeken Chickwee, een jonge meid van 12. Ze woont samen met twee broertjes bij haar opa en oma, omdat haar jonge moeder veel werkt en niet voor t hele gezin kan zorgen. Mamma en pappa zijn gescheiden… en als ik goed kijk, lijkt het wel alsof ik de pijn en schaamte daarvan op het gezicht van Chickwee zie staan…

 

Terug richting de speelplaats van het project loopt JJ mee, het broertje van Chickwee. Hij gaat voor voetbal en wil later in het nationale elftal. Op onze blote voeten hebben we dikke lol, Thailand wint van Nederland met 5-4. Met een paar blaren op onze voeten zitten we na een bezoek aan een prachtig restaurant aan de rivier ’s avonds weer bij elkaar in ons hotel. Daar vertellen we elkaar wat we vandaag beleefd hebben, en horen we dezelfde soort verhalen. Een gezinnetje van 3 kinderen, waarvan pappa en mamma beiden 7 dagen per week moeten werken, van 7 tot ‘s avonds 10. Soms komt pappa niet thuis om te slapen, vanwege het drukke verkeer in Bangkok. Dat kost teveel tijd en geld om ’s morgens weer present te zijn…

In gedachten zie ik mijn eigen gezinnetje aan de tafel zitten, thuis in Apeldoorn. Elke dag kom ik opgewekt weer thuis en werkelijk elke dag is het een feest! Wat zijn de verschillen toch levensgroot!

 

 

2016-11-11-thailand-th-502-031

 

2016-11-11-thailand-th-502-039

 

 

2016-11-11-thailand-th-502-046

2016-11-11-thailand-th-502-050

2016-11-11-thailand-th-502-052 2016-11-11-thailand-th-502-053

2016-11-11-thailand-th-502-055 2016-11-11-thailand-th-502-056

2016-11-11-thailand-th-502-059

 
© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.