Op dinsdagmiddag nadat we afscheid hebben genomen van de staf op het moeder en kind project 806, vertrekken Hugo, Gip , Wim en ik (Margreet) naar Mae Sariang wat in het noordwesten van Thailand ligt. Wij zullen daar op woensdag afzonderlijk van de groep een moeder en kind project gaan bezoeken (Th918) De reden van deze extra trip is dat Wim en ik na mijn ziekzijn, in september 2015 een halve marathon in Tholen hebben georganiseerd, waarvan de helft van de opbrengst aan dit project is geschonken. Eigenlijk zou ik in januari 2015 zijn meegegaan met de vrouwenmarathon maar dit was vanwege de chemo behandeling niet meer mogelijk. Voor ons beiden is het heel bijzonder om deze reis als nog te kunnen maken, met als extra uitstapje, een bezoek aan dit project.

2016-11-16-thailandreis-th-918-csp7-006

We overnachten in Mae Sariang in het Riverhouse resort en vertrekken na het ontbijt naar Mae-Lab, daar aangekomen worden hartelijk ontvangen door de TH staf.

We nemen uitgebreid de tijd om met elkaar te spreken over dit satelliet project, wat 15 jaar geleden werd opgericht. Twee mensen van de local staf zijn ervaringsdeskundigen , zij verbleven toen ze jong waren in een hostel* en zijn daar ondanks dat het moeilijk was om als kind gescheiden van je ouders te moeten leven tot op de dag van vandaag dankbaar voor. Zij kregen daardoor kansen en mogelijkheden om zich te ontwikkelen waardoor ze uit de cirkel van armoede konden komen.

2016-11-16-thailandreis-th-918-csp7-007

Project directeur

*In Thailand worden veel kinderen in de grensstreek geholpen via lokale kerken waar slaapzalen zijn (hostels) waar kinderen uit afgelegen bergdorpen naar toe kunnen omdat er in hun omgeving geen scholen zijn of minimaal 3-4 uur moeten lopen om daar te komen. De kinderen verblijven dan intern bij de lokale kerk in een hostel en gaan in de schoolvakanties naar huis. Als kinderen geen scholing krijgen dan moeten ze vaak jong werken en is de kans dat ze uit armoede komen zeer gering. 

Alle 4 de stafleden die we ontmoeten zijn gemotiveerde bewogen mensen met een enorme passie voor kinderen. In dit project en 4 satelliet projecten** worden ruim 452 kinderen opgevangen. Op zaterdag krijgen de kinderen in al deze projecten de programma activiteiten van Compassion en op zondag kunnen ze naar de kerkdienst komen.  Doordeweeks gaan de kinderen naar de plaatselijke school toe.

2016-11-16-thailandreis-th-918-csp7-003

In gesprek met de projectmedewerkers

**een satelliet project is iets unieks voor Compassion Thailand. In de grensstreek met Myanmar zijn er veel Compassion projecten die lokale kerken aan de Myanmar zijde helpen een Compassion programma te draaien. Aan de Myanmar-zijde is veel extreme armoede en de nood hoog. Vanuit een Compassion project aan de Thaise zijde worden deze zogenaamde satellietprojecten geholpen en ondersteund met know-how en kennis om de meest kwetsbare te helpen.

De afgelopen jaren werd er door de staf gebeden om uitbreiding van een van de gebouwen zodat ze meer ruimte kregen om onderdak te bieden aanmeer moeders met baby’s. Zo bijzonder om te mogen horen dat door het organiseren van een halve marathon en het ophalen van fondsen hiervoor hun wens in vervulling mocht gaan en dit gefinancierd en gerealiseerd is.

Na de ontmoeting met de staf krijgen we een rondleiding  door een gedeelte van  het dorp. We bekijken de plaatselijke school en het nieuw gebouwde klaslokaal wat door de sponsoring werd gebouwd. Aan de bouw werd zowel door de mensen van de staf als de lokale mensen gewerkt. In totaal hebben 300 mensen uit de gemeenschap geholpen met de bouw hiervan. Het is een prachtige plek die volgens Wims bouwkundig inzicht zeer solide is. In dit nieuwe klaslokaal worden wekelijks 49 moeders opgevangen die hier samen met hun baby’s een goed onderkomen vinden. We ontmoeten een paar van hen en zij vertellen ons hoe dankbaar ze zijn voor deze plek.

2016-11-16-thailandreis-th-918-csp7-009

wandeling door de gemeenschap

2016-11-16-thailandreis-th-918-csp7-044

Samen met een aantal moeders en baby’s uit het moeder-baby project. Op de achtergrond het gebouw wat is uitgebreid zodat ze nu goed 49 moeders en baby’s kunnen opvangen

2016-11-16-thailandreis-th-918-csp7-028

binnen in het nieuwe gebouw voor de moeders en baby’s

2016-11-16-thailandreis-th-918-csp7-033

Prachtige nieuwe Karen kleding ontvangen van de moeders.

Zoals we deze reis al vaker hebben meegemaakt ontvangen we alle 4 een geschenk in de vorm van een prachtig handgemaakt Karen shirt. Om een shirt te kunnen vervaardigen wordt door de vrouwen een week handenarbeid verricht.

Na de rondleiding krijgen we een heerlijke maaltijd aangeboden door de staf, gemaakt door de vrouwlijke stafleden. Het smaakt heerlijk en zoals wel vaker concluderen we dat de locals maaltijden bereiden die goed in een 4 sterren restaurant geserveerd zouden kunnen worden.

2016-11-16-thailandreis-th-918-csp7-036

Samen bidden met de moeders en baby’s

2016-11-16-thailandreis-th-918-csp7-026 2016-11-16-thailandreis-th-918-csp7-034

Wat ons ook bij dit project weer  opnieuw raakt is de bescheidenheid van de stafleden. Zij etaleren niet hun eigen bijdrage aan dit project maar dienen de kinderen vanuit hun liefde voor God. Als we hen vragen waar we voor mogen bidden vertellen ze 3 gebedspunten te hebben. Of we willen bidden voor de gezondheid van de kinderen en de staf nu de nachten kouder worden en de dagen warm zijn loopt men door de tempratuurswisseling verkoudheid en griep op. Inkomstengenererende activiteiten voor de gezinnen omdat het de laatste tijd flink geregend  heeft zijn de rijstvelden te nat en is veel van de oogst verloren gegaan. Het 3e gebedspunt is dat kinderen uit de  afgelegen berggebieden in staat zullen worden gesteld om deel te kunnen nemen aan scholing en onderwijs.

 

2016-11-16-thailandreis-th-918-csp7-012

Het drogen van de rijstoogst in de zon

2016-11-16-thailandreis-th-918-csp7-046 2016-11-16-thailandreis-th-918-csp7-018

We nemen afscheid van de staf door ze een  zegenlied toe te zingen en ze veel wijsheid toe te wensen voor de toekomst. Dit project zal altijd een plekje in ons hart en in onze gedachten blijven houden.

Wim en Margreet de Wolf

 
© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.