Feb 26 2017

Dag 4

Daar loop ik dan door een straatje langs de vuilnisbelt. Links en rechts staren er wat mensen naar me die hier wonen. Ze glimlachen vriendelijk of gaan verder met hun werk.

Ik ben vrij nieuwsgierig daarom kies ik ervoor om net even een ander straatje in te lopen dan de groep. Ik moet heel even alleen zijn, ik moet dit een plekje geven, verwerken. Waar ben ik? Hoe kunnen deze mensen hier leven, hoe zouden ze het ervaren?

Ik kijk door een hek naar binnen waar een moeder de kleren wast van haar kinderen. Als ik langs haar heen kijk zie ik binnen in haar hutje een box staan en een tv, een afleiding denk ik dan van de dagelijkse werkelijkheid. Want meer is het toch niet? Een hoop mensen zullen vast denken; dat geld kan je ook ergens anders aan besteden. Maar ik begrijp het ergens wel, ik had hem zelf denk ik ook gekocht. Even ontsnappen aan de omgeving, je werk, de familie. Logisch. Wat moet je anders? De hele dag voor je uitstaren?

Ik ben in gedachten verzonken als ik jou ineens zie, je staart me aan, je ziet de camera in mijn hand en begint te glimlachen. Ik ben meteen verliefd op dat prachtige koppie, en wijs naar mijn camera en gebaar of ik een foto mag maken. Jij gaat al netjes staan. Als ik een foto maak en hem samen met je bekijk gaat er van alles door me heen. Je woont hier bij je ouders, of tante, ik weet het eigenlijk niet want we kunnen elkaar niet verstaan, het enige wat ik kan doen is een aai over je bol geven, en je laten weten hoe beautiful je bent. Toch zou ik zo graag meer van je willen weten, wat je dromen zijn, wat je leuk vindt om te doen, hoe het leven hier is, je bent natuurlijk niet anders gewendt.

Je ziet er gelukkig uit! Je ogen stralen, ik begrijp het niet helemaal…  Ondanks je omgeving ben je een gelukkig meisje dat speelt. Je leeft in armoede, maar in jou zie ik nog geen armoede. Je brengt mij geluk, en ik bid dat je nog veel meer mensen gelukkig maken met jouw glimlach en stralende ogen en dat armoede nooit in jouw hoofd gaat zitten.

Steffen Nieuwenhuizen

 

 

Meisje sloppen

 

 
© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.