Okt 15 2017

Een warm welkom in Nicaragua

Straatbeeld LeónBaf! Als we het vliegveld van Managua uitkomen, slaat de warmte ons in het gezicht. Welkom in Nicaragua. Met de koffers op het dak van de net iets te krappe bus (als dat maar goed gaat) sjezen we richting hotel om de jetleg weg te slapen. Dat lukt aardig. En dat is maar goed ook, want na een nachtje woelen en snurken staat er meteen een indrukwekkende dag op het program: bezoek aan een project, huisbezoeken en meer.

Het welkom is niet alleen letterlijk warm. De openingscermonie op het moeder- en babyproject in León wordt met liefde uitgevoerd. Met mooie woorden, bijbelteksten, liederen, zelfgemaakte kunstwerken en een dans laten de moeders van León merken dat ze vereerd zijn ons op bezoek te hebben. Bijzonder!

Nadat er een en ander uitgedeeld is aan woorden, cadeau’s en voedselpakketten, gaan we uiteen in vijf groepen voor onze allereerste homevisits. We krijgen een kijkje in de huizen van gezinnen in armoede. Vier van ons ontmoeten hier hun sponsorkind. Indrukwekkend om te zien hoe deze mensen leven. Schrijnend soms ook. Onlangs woedde er weer een orkaan over Nicaragua en dat was niet zonder gevolgen. Veel Nicaraguanen zijn er redelijk goed vanaf gekomen, maar ook was hier en daar zichtbaar hoe kwetsbaar armoede je kan maken voor dit soort natuurgeweld.

Na een lied, gebed en zegen is het tijd om afscheid te nemen en León verder te verkennen. De prachtige kathedraal en het gezellige pleintje geven een kans om even de gedachten te verzetten. Het was een bijzondere eerste dag.

Homevisit León

 
© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.